Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Ερευνώντας την επιχειρηματικότητα - Στην Ελλάδα του 2013

της Μαρίνας Τζόκα


«Το πραγματικό μάρκετιγκ ασχολείται λιγότερο με την πώληση και περισσότερο με το να γνωρίζει τί να κάνει» Philip Kotler 

Η επιχειρηματικότητα είναι το σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, την εισαγωγή νέων προϊόντων και τεχνολογιών και την αναζήτηση επιχειρηματικών ευκαιριών. Διεθνώς ονομάζεται και start up. Σε μια πρώτη ανάγνωση, η επιχειρηματικότητα συμβάλλει ενεργά στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας, με την αύξηση του εθνικού πλούτου, την παραγωγή τεχνογνωσίας και καινοτομιών, την ποικιλία των προϊόντων και υπηρεσιών, όπως επίσης και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και κατά συνέπεια εισοδήματος των πολιτών. 
Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με κοινότητες νέων επιχειρηματιών δημιούργησε το Startup Greece (www.startupgreece.gov.gr). Πρόκειται για  ένα κίνημα πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας γενιάς επιχειρηματιών στην Ελλάδα. Ποιά είναι όμως ακριβώς η λειτουργία του, τα οφέλη που προσφέρει στους πολίτες, ο σκοπός και οι επιδιώξεις του; Είναι άραγε η επιχειρηματικότητα μια κάποια λύση για την επαγγελματική «ανεξαρτησία», την υλοποίηση νέων ιδεών, αλλά και τη διαρκώς αυξανόμενη ανεργία ή μήπως το όλο εγχείρημα καθίσταται απλώς μια διελκυστίνδα; Τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα δίνει ο διευθυντής της διεύθυνσης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Γενικής Γραματείας Βιομηχανίας (ΓΓΒ), κ. Τσαγκρής Διονύσιος. 


Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά και απαραίτητα. Τί είναι το Startup Greece, ποιά η βασική του λειτουργία και ποιό είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεται (target group); 
Το Startup Greece είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας που δημιουργήθηκε και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο την ανάδειξη και την υποστήριξη ιδιαίτερα της νέα γενιάς επιχειρηματιών στην Ελλάδα. Επιδίωξη είναι να φέρει κοντά ανθρώπους και ιδέες, να προωθήσει και να υποστηρίξει την επιχειρηματικότητα στη χώρα. Η ομάδα του Startup Greece αποτελείται από 40 δημοσίους υπαλλήλους του Υπουργείου Ανάπτυξης, των εποπτευόμενων φορέων και άλλων υπουργείων και φορέων που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα, οι οποίοι στο πλαίσιο των καθηκόντων τους παρέχουν στους πολίτες ένα πλέγμα υπηρεσιών. 
Η βασική λειτουργία του Startup Greece είναι η δημιουργία και υποστήριξη ενός καινούργιου επιχειρηματικού οικοσυστήματος, όπου ενοποιείται σε ένα σημείο με χρήσιμη, έγκυρη και αξιόπιστη πληροφορία. Επίσης, παρέχεται εξατομικευμένη υποστήριξη και προσφέρεται μια πλατφόρμα δικτύωσης και συνεργασίας. Το Startup Greece συνδυάζει μια διαδικτυακή κοινότητα επιχειρηματικότητας με μια βάση γνώσης και πληροφορίας ειδικευμένης στο επιχειρείν, με στόχο να παρέχει υπηρεσίες που αυξάνουν την πρόσβαση στην πληροφορία και βελτιώνουν την ανταπόκριση της δημόσιας διοίκησης στις ανάγκες των νέων και δυνητικών επιχειρηματιών.
Το κοινό που απευθύνεται το Startup Greece είναι κυρίως νέοι και δυνητικοί επιχειρηματίες που έχουν προσανατολισμό προς την καινοτομία και τη συνεργασία, οι οποίοι αξιοποιούν το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την επικοινωνία τους. Το Startup Greece είναι δίγλωσσο (αγγλικά και ελληνικά) και απευθύνεται τόσο σε επιχειρηματίες της Ελλάδας, όσο και σε επιχειρηματίες του εξωτερικού. Η δημόσια διοίκηση, μέσω του Startup Greece, έρχεται να συναντήσει αυτό το κοινό των πολιτών εκεί που δραστηριοποιείται, στο διαδίκτυο, το facebook, το twitter, το YouTube, τα blogs, και να του προσφέρει υπηρεσίες στη δική του γλώσσα, τοποθετώντας τον πολίτη στο κέντρο των επιχειρησιακών της διαδικασιών. 

Ο βασικός σχεδιασμός, κατά τον Philip Kotler, συνίσταται σε μια σειρά δεξιοτήτων που πρέπει να αποκτηθούν και στη συνέχεια να ακολουθηθούν. Το Startup Greece στοχεύει, από όσο διακρίνω, στη λήψη μέρους αυτών των αρχών, έχοντας στο δυναμικό του εξειδικευμένους ανθρώπους που σκοπό έχουν να προσφέρουν τη γνώση και την κατάρτισή τους. Κατά πόσο όμως αυτό είναι αρκετό για έναν εν δυνάμει επιχειρηματία προκειμένου να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, υψηλού πιθανότατα ρίσκου; 
Το Startup Greece δεν λειτουργεί ως επιχειρηματικός σύμβουλος των νέων και δυνητικών επιχειρηματιών που θα αξιολογήσει επιχειρηματικά σχέδια και θα προτείνει συγκεκριμένες επιχειρηματικές δράσεις. Το Startup Greece έχει ως σκοπό να ενδυναμώσει τον νέο καινοτόμο επιχειρηματία παρέχοντάς του τη δύναμη της σωστής πληροφόρησης, εξατομικευμένες υπηρεσίες πληροφόρησης και μια πλατφόρμα όπου μπορεί να αναζητήσει συνεργασίες και συνέργιες. Το Startup Greece δεν θα σου προτείνει τι και που να εξάγεις, αλλά θα σε πληροφορήσει σχετικά με τη διαδικασία που απαιτείται από την ελληνική νομοθεσία για να εξάγεις.

Αυτό το είδος «κοινωνικής» επιχειρηματικότητας είναι σχετικά νεοεισηγμένο στην ελληνική πραγματικότητα. Στην αγορά εμφανίζονται κατά διαστήματα ανάλογες προσπάθειες, οι οποίες προωθούν κυρίως τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, μιας που το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες αγγίζει το 28.9% (7,2 μονάδες υψηλότερο από εκείνο των ανδρών, www.statistics.gr). Γιατί παρατηρείται αυτή η στροφή στην επιχειρηματικότητα και μάλιστα σε καιρό κρίσης και ποιά η διαφορά του startup Greece από τα υπόλοιπα; 
Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μέσω συγχρηματοδοτούμενων με την Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμμάτων, πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω με αρχή τα μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα και τα 4 κοινοτικά πλαίσια στήριξης. Η ανάγκη ενός νέου αναπτυξιακού κύκλου που πρέπει όλοι να συμβάλλουμε να ξεκινήσει είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Η ανεργία των νέων μέχρι 25 χρονών αγγίζει το 60 % . Το ερώτημα είναι που θα δημιουργηθούν οι νέες θέσεις εργασίας και ποιός θα τις δημιουργήσει; Ζούμε καθημερινά τη συζήτηση για το Βrain Drain, δηλαδή τους νέους ανθρώπους με ταλέντο που αναζητούν ευκαιρίες για τη ζωή τους στο εξωτερικό. Οι ευκαιρίες αυτές πρέπει να δημιουργηθούν στην Ελλάδα, όχι με λόγια αλλά με συγκεκριμένες πράξεις. Πραγματοποιούνται πολλές δράσεις στήριξης, λόγου χάρη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, από δημόσιους, αλλά και ιδιωτικούς φορείς. Το Startup Greece δεν έρχεται να υποκαταστήσει κάποιες από αυτές τις δράσεις. Το Startup Greece έρχεται να ενοποιήσει σε ένα σημείο την ήδη υπάρχουσα πληροφορία, να την αναδείξει, να την καταστήσει χρήσιμη για τον πολίτη και να δημιουργήσει νέα πληροφορία μέσω της συνδημιουργίας και του Crowdsourcing, αξιοποιώντας τη δυναμική της κοινότητάς μας. Πρέπει να κάνουμε το κράτος φιλικό με όποιες ενέργειες μπορούμε στην επιχειρηματικότητα. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τη λειτουργία του Startup Greece είναι ότι έχουμε απαντήσει σε περισσότερα από 600 εξειδικευμένα ερωτήματα, γεγονός που καταδεικνύει και την ανάγκη που υπάρχει για εξειδικευμένη ενημέρωση στον επιχειρηματικό κόσμο.

Σύμφωνα επίσης με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr), η λίστα των εγγεγραμένων ανέργων αυξάνεται μηνιαίως. Στην ηλιακή ομάδα 30 – 54 ετών αναλογεί μάλιστα το 64,24% του συνολικού αριθμού των ανθρώπων χωρίς δουλειά. Η γενιά αυτή, υπό κανονικές συνθήκες, θα ήταν σήμερα η «ελίτ» της ελληνικής παραγωγής. Ποιά είναι τα κίνητρα και ποιές οι δεσμεύσεις σας (μεσοπρόθεσμες – μακροπρόθεσμες) απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους για μια νέα αρχή; 
Το Startup Greece, ως ένα από τα εργαλεία της δημόσιας διοίκησης, συνεισφέρει στην προσπάθεια αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας, παρέχοντας πληροφόρηση για τα διαθέσιμα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, προκειμένου να επικοινωνηθούν με τον καλύτερο τρόπο. Το Startup Greece δεν έχει ως ρόλο να δημιουργήσει προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης. Ο ρόλος του είναι να επικοινωνήσει με τον καλύτερο τρόπο τα υπάρχοντα προγράμματα και να διευκολύνει τον ενδιαφερόμενο να έλθει σε επαφή με τα σημεία πληροφόρησης και να απαντήσει σε ερωτήσεις που τίθενται. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφερθούν τα δυο πρόσφατα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Για το πρόγραμμα «Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου & Υπηρεσιών» οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 25.02.2013 έως τις 25.04.2013 και για το Πρόγραµµα «Ολοκληρωµένη παρέµβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης µέσω ενίσχυσης της επιχειρηµατικότητας» η υποβολή προτάσεων αρχίζει στις 01.03.2013 έως τις 29.03.2013. Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στο Startup Greece, στην ενότητα Χρηματοδοτήσεις.

Κάνοντας μια περιήγηση στην ηλεκτρονική σελίδα στάθηκα σε μια πρόταση και πιο συγκεκριμένα σε μια λέξη: «.(...) προάγει το δικαίωμα στην επιτυχία, αλλά και στην αποτυχία, στον πειραματισμό και την καινοτομία. Με έναν πληθυσμό που αγγίζει τα 11.304.000, εκ των οποίων οι εγγεγραμένοι άνεργοι «σκαρφαλώνουν» στους 1.230.918 (www.statistics.gr), θεωρείτε πως υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω «αποτυχίες»; 
Η έννοια της επιχειρηματικότητας εμπεριέχει το στοιχείο του ρίσκου , γεγονός που σημαίνει ότι κάθε συνδυασμός των παραγωγικών συντελεστών για την παραγωγή ενός αγαθού ή/και μιας υπηρεσίας μπορεί να μην επιτύχει. Το θέμα είναι ο νέος και πολύ περισσότερο ο καινοτόμος επιχειρηματίας να διαθέτει τα εργαλεία για να πάρει τις καλύτερες αποφάσεις και στην περίπτωση που το σχέδιο του αποτύχει να συνεχίσει γρήγορα στο επόμενο εγχείρημα που ίσως αυτή την φορά τον οδηγήσει στην επιτυχία. Ο ρόλος του Startup Greece είναι να υποστηρίξει πληροφοριακά τον νέο επιχειρηματία, να του δώσει πρόσβαση σε χρήσιμες μελέτες, έγκυρους οδηγούς επιχειρηματικότητας, να του παρουσιάσει παραδείγματα επιτυχίας και αποτυχίας και να του παρέχει μια πλατφόρμα συνεργασίας και δικτύωσης με άλλους επιχειρηματίες. Ενδεικτικό της αποδοχής του Startup Greece από το κοινό που απευθύνεται είναι ότι πάνω από 4.460 εγγεγραμμένοι χρήστες συμμετέχουν στην κοινότητα του Startup Greece, η σελίδα του Startup Greece στο facebook έχει δεχτεί 4.850 likes, έχουμε 5.400 followers στο twitter και πάνω από 380.000 μοναδικούς επισκέπτες.

Σύμφωνα με το IOBE (www.iobe.gr), ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Υπηρεσίες κινείται το Δεκέμβριο ελαφρώς ανοδικά. Σε αντιπαραβολή, η συνολική εκτίμηση των επιχειρήσεων για την τρέχουσα κατάσταση βαίνει δυσμενέστερη. Το κλίμα αυτό, ομολογουμένως, δε φαντάζει και ιδιαίτερα προσοδοφόρο. Ποιός είναι ο ρόλος του startup Greece στην αναδιαμόρφωση των εν λόγω δεδομένων; 
Το επιχειρηματικό κλίμα προσδιορίζεται από πολλούς και σύνθετους παράγοντες. Η εμπειρία από τη διαχείριση του Startup Greece που θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε από τους νέους ανθρώπους που συνομιλούμε καθημερινά και απαντάμε στα ερωτήματά τους είναι θετική. Με χαρά συναντούμε νέους ανθρώπους που αψηφούν το αρνητικό κλίμα και τις στατιστικές και δημιουργούν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα ακόμα και χωρίς επιδότηση και απευθύνονται στην εγχώρια και στην αγορά του εξωτερικού για να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Αυτά τα μηνύματα αισιοδοξίας από την αγορά φανερώνουν τη δυναμική των νέων της χώρας και θα θέλαμε να τα μεταφέρουμε και στο κοινό σας. 


Στη φετινή έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας (www.acci.gr) η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο μέσο όρο όσον αφορά το συνολικό συντελεστή φορολογικής επιβάρυνσης. Η διαφορά της όμως έγκειται στο εχθρικό μακροοικονομικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, το οποίο περιλαμβάνει πέραν των φόρων (εταιρικός και επί του τζίρου), τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά, τις συνεχείς αλλαγές στους φόρους, την απουσία χρηματοδότησης και βεβαίως τη μειωμένη καταναλωτική συμπεριφορά (www.iobe.gr). Μέσα σε ένα τέτοιο ταλαντευόμενο κλίμα υπάρχει χώρος για πραγματικές εγγυήσεις επιτυχίας;
Εγγύηση επιτυχίας, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, στην επιχειρηματικότητα δεν υπάρχει. Το επιχειρηματικό περιβάλλον όπως το περιγράφεται ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στην πραγματικότητα. Έχει γίνει ωστόσο τα τελευταία χρόνια μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που αναφέρετε. Για παράδειγμα το μακροοικονομικό περιβάλλον χωρίς να αντιμετωπισθούν το μεγάλο εξωτερικό Δημόσιο χρέος και τα δημοσιονομικά ελλείμματα δεν μπορεί να βελτιωθεί. Εμείς, ως διαχειριστές στο Startup Greece, συγκεντρώνουμε τις δυνάμεις της δημόσιας διοίκησης και βάζουμε τα δυνατά μας για να παρέχουμε υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες στον επιχειρηματία, ιδιαίτερα στον νέο και επίδοξο επιχειρηματία που θα καλύπτει τις εξατομικευμένες του ανάγκες. Η βελτίωση της ανταπόκρισης της δημόσιας διοίκησης και η εξασφάλιση σε όλους τους πολίτες πρόσβασης στην πληροφορία είναι προς τη θετική κατεύθυνση για την ολοένα και περισσότερη βελτίωση του γενικότερου επιχειρηματικού κλίματος.


Θα θέλαμε κλείνοντας εκ μέρους όλης της ομάδας του Startup Greece να σας ευχαριστήσουμε για την εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε και να καλέσουμε τους αναγνώστες και ακροατές σας που ενδιαφέρονται για την Επιχειρηματικότητα να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας και να γίνουν μέλη της κοινότητας του Startup Greece.


Δημοσιευμένο: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου